Rookgasafvoer: wat is het, voordelen en opties

Wat wordt er bedoeld met rookgasafvoer?

Wie thuis een houtkachel, pelletkachel of een speciale haardkachel heeft, kan tegenwoordig niet meer zonder een veilige rookgasafvoer. Maar ook wanneer u over een eigentijdse cv-installatie beschikt, wordt er door installateurs steeds vaker gekozen voor een modern afvoersysteem van rookgassen. Dat is een systeem gemaakt van enkelwandig of dubbelwandig rvs aluminium en dus niet de traditionele gemetselde schoorsteen. Rookgasafvoersystemen kunnen naast afvoersysteem voor CO2-gassen ook ingezet worden als afvoerkanalen cq. ventilatiekanalen voor sanitaire ruimtes en keukens. Maar of dat kan, is afhankelijk van hoe het systeem in uw woning ligt of wordt aangelegd.

Welke voordelen heeft een rookgasafvoersysteem allemaal?

Een van de belangrijkste voordelen van moderne rookgasafvoersystemen is de hoge mate van veiligheid die ze garanderen. Zo wordt er voor hedendaagse rookkanalen gekozen voor dubbelwandige afvoerkanalen van roestvrij staal. Deze afvoersystemen zijn volledig veilig door hun dubbele bewandingen en het rvs materiaal dat gebruikt wordt. Belangrijk is hierbij wel dat u het systeem laat aanleggen door een gecertificeerde installateur. De installateurs werken volgens minimale veiligheidsnormen en leggen de rookgasafvoer perfect en veilig voor u aan. Voor extra veilige afvoersystemen met dubbelbebuizing wordt vrijwel altijd gekozen vandaag de dag als het aankomt op het hoofdrookkanaal. In de tweede plaats is een groot pluspunt van rookgassenafvoer is dat deze op maat voor u aangelegd kan worden door een installatiebedrijf. Hierbij heeft u de keuze uit een afvoer die via de gevel loopt, een afvoer via het dak, aansluiting op het bestaande rookkanaal of het aanleggen van een nieuwe afvoer.

Welke opties qua rookgasafvoersystemen zijn er als u op zoek bent naar een geschikte soort?

Voor elke type verwarming en ruimte is er een geschikte oplossing op maat beschikbaar. Vaak wordt een open haard, gaskachel of pelletkachel, als dat mogelijk is, op het bestaande schoorsteenkanaal aangesloten via speciaal aansluitmateriaal. Maar in bepaalde gevallen, met name bij gaskachels, is een apart systeem vereist om optimale veiligheid te garanderen noodzakelijk en wordt een afzonderlijk afvoerkanaal aangelegd. Meestal gebeurt dit door het boren van een rond gat in het plafond per verdieping, waarna een veilig afvoerkanaal aangebracht wordt. Er wordt hierbij voor een concentrische rookgas afvoer gekozen als er een gesloten verbrandingssysteem is. Anderzijds kan ook een enkelwandig rvs of flexibele afvoerbuis voor rookgas worden gebruik die aangesloten wordt op een nieuwe schoorsteen of een gerenoveerde schoorsteen.

Meer weten? Laat u adviseren door een ervaren en betrouwbare installateur!

Wilt u meer weten over de beste oplossing qua rookafvoer voor uw woning of bedrijf? Laat u hierover dan vrijblijvend informeren door een ervaren installateur. Deze kan u verder helpen om het juiste systeem te kiezen.  


Delen